Šta je piment (najkvirc)?
Piment, poznat i kao najkvirc ili allspice na engleskom jeziku, je aromatični začin dobijen sušenjem nezrelih bobica biljke Pimenta dioica. Ime allspice duguje svojoj jedinstvenoj aromi koja podseća na kombinaciju karanfilića, cimeta, muškatnog oraščića i bibera – sve u jednom!
Istorijat i poreklo
Piment potiče iz Centralne Amerike, posebno sa Jamajke, gde i danas uspeva u svom prirodnom staništu. Korišćen je još u vreme Maja i Asteka u kulinarske, lekovite i ritualne svrhe. U Evropu je stigao u 16. veku, kada su ga španski moreplovci doneli sa svojih putovanja u Novi svet. Danas je Jamajka i dalje glavni svetski izvoznik ovog dragocenog začina.
Upotreba u kulinarstvu
Mleveni piment je nezaobilazan sastojak u brojnim jelima širom sveta:
• u marinadama za meso i roštilj,
• u čorbama i gulašima,
• u zimnicama (kiseljenje krastavaca, paprika),
• u pripremi božićnih kolača i keksića,
• u toplim napicima poput kuvanog vina.
Zahvaljujući intenzivnoj aromi, piment je odličan za slana i slatka jela.
Recepti
1. Kuvano vino sa pimentom
Sastojci:
• 1 l crnog vina
• 2–3 kašike meda ili šećera
• 1 narandža (isečena na kolutove)
• 4–5 zrna karanfilića
• 1 štapić cimeta
• 1/2 kašičice mlevenog pimenta
• Prstohvat muskatnog oraščića (po želji)
Priprema:
Zagrej vino na laganoj vatri, dodaj začine i narandžu. Nemoj da proključa! Kuvaj oko 10 minuta. Procedi i posluži toplo.
2. Medenjaci sa pimentom
Sastojci:
• 300 g brašna
• 100 g meda
• 80 g šećera
• 100 g putera
• 1 jaje
• 1 kašičica mlevenog pimenta
• 1/2 kašičice cimeta
• 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
Umuti puter, šećer i jaje, dodaj med i začine. Zamesi testo, razvaljaj i vadi oblike. Peci na 180°C oko 10–12 minuta.
3. Jamajčanski "Jerk" začin za piletinu ili roštilj
Sastojci (za suvu mešavinu):
• 1 kašika mlevenog pimenta
• 1 kašika timijana (majčina dušica)
• 1 kašika crnog bibera
• 1 kašičica čilija ili tucane ljute paprike
• 1 kašičica belog luka u prahu
• 1 kašičica luka u prahu
• 1 kašika smeđeg šećera
• So po ukusu
Upotreba:
Utrljaj začin u meso (posebno pileća krilca ili svinjski vrat), ostavi da odstoji nekoliko sati i ispeci na roštilju. Autentičan karipski ukus!
4. Piment u kiseljenju povrća (zimnica)
Dodaj 2–3 zrna pimenta u tegle sa kiselim krastavcima, mešanim povrćem ili paprikama. Daje blago topao i osvežavajući miris, posebno ako kombinuješ sa listovima lovora i senfom u zrnu.
Zdravstvene prednosti
Piment nije samo ukusan, već i zdrav:
• Protivupalna svojstva – olakšava simptome artritisa i bolova u mišićima.
• Pomaže varenje – smanjuje nadimanje i mučninu.
• Antioksidansi – štite organizam od slobodnih radikala.
• Antibakterijsko dejstvo – koristi se i u prirodnim pastama za zube i losionima.
Zanimljivost
U britanskoj kuhinji, piment je tradicionalni sastojak u pripremi Cornish pasty-a i jerk začina. Tokom Prvog svetskog rata, nemački vojnici su ga koristili kao dodatak u čarapama jer greje noge!
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Začini i pikantni dodaci
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Antiksidans, Upala, Varenje |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Ljuspice |