Tiparos riblji sos, 700ml
Tiparos

Tiparos riblji sos, 700ml

Šifra artikla: 1111111111559
Riblji sos je gurmanski začin, neophodan za kinesko kuvanje ima primenu u dnevnim obrocima ili brzoj hrani. Može se koristiti za prženje, potapanje itd
0,00 RSD
660,00 RSD
660,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
  • 700 ml
0+ komada na lageru
Količina: 1 Kom
2
1
Sačuvajte u listi želja
Ne sadrži MSG, boju ili konzervanse
Tiparos je tajlandski brend začina za riblji sos pod kompanijom Tang Sang Hah, osnovanom u provinciji Čonburi 1919. godine. Osnivač kompanije, Laichaing Sae Tang, prvi je počeo da formuliše svoj recept za riblji sos 1910. godine. Opisao je Tiparos kao riblji sos u „tajlandskom stilu“, sa drugačijim i smelijim ukusom od vijetnamskih stilova.
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji istočne i posebno jugoistočne Azije. Zbog svoje sposobnosti da jelima doda ukusan tzv. umami ukus, kuvari i domaći kuvari su ga prihvatili širom sveta. Umami ukus u ribljem sosu je zbog sadržaja glutamata.
Riblji sos se koristi kao začin tokom ili posle kuvanja i kao osnova u sosovima za potapanje. Neki na Zapadu smatraju sojin sos vegetarijanskom alternativom ribljem sosu, iako se veoma razlikuju po ukusu.
Umaci koji su uključivali fermentisane riblje delove sa drugim sastojcima kao što su meso i soja su zabeleženi u Kini, pre 2300 godina. Tokom dinastije Džou u drevnoj Kini, riba fermentisana sojom i solju korišćena je kao začin. U vreme dinastije Han, zrna soje su fermentisana bez ribe u sojinu pastu i njen nusproizvod soja sos, sa fermentisanim sosovima na bazi ribe koji su se zasebno razvili u riblji sos. Preteča kečapa može biti riblji sos, nazvan koechiap na kineskom Hokkien, ili kecap u Indoneziji.
Do 50–100 godina pre nove ere, potražnja za ribljim sosovima i ribljim pastama u Kini je drastično opala, a proizvodi od fermentisanog pasulja postali su glavna roba za trgovinu. Riblji sos je, međutim, razvio ogromnu popularnost u jugoistočnoj Aziji. Naučnici koji se bave ishranom tradicionalno dele istočnu Aziju na dva različita regiona začina, odvojena podelom pasulja i ribe: jugoistočnu Aziju, uglavnom koristeći fermentisanu ribu (Vijetnam, Tajland, Kambodža), i severoistočnu Aziju, koristeći uglavnom fermentisan pasulj (Kina, Koreja, Japan) . Riblji sos je ponovo ušao u Kinu u 17. i 18. veku, a doneli su ga kineski trgovci iz Vijetnama i Kambodže uz obale južnih provincija Guangdong i Fuđijan.
U EVROPI
Riblji sosevi su bili široko korišćeni u drevnoj mediteranskoj kuhinji. Najranija zabeležena proizvodnja bila je između 4. i 3. veka pre nove ere od strane starih Grka, koji su fermentisali komadiće ribe zvane garos. Rimljani su pravili sličan začin koji se zvao ili garum ili likuamen. Prema Pliniju Starijem, „garum se sastoji od ribljih creva i drugih delova koji bi se inače smatrali otpadom, tako da je garum zaista piće od truljenja. Garum se pravio u rimskim predstražama Španije skoro isključivo od skuše soljenjem ostataka ribe, a zatim fermentacijom mesa na suncu dok se ne raspadne, obično nekoliko meseci. Smeđa tečnost bi se zatim procedila, flaširala i prodavala kao začin. Još uvek se mogu videti ostaci rimskih objekata za soljenje ribe, uključujući Alhesiras u Španiji i blizu Setubala u Portugalu. Proces je trajao do 16. veka kada su proizvođači garuma prešli na inćun i uklonili unutrašnjost riba.
Garum je bio sveprisutan u klasičnoj rimskoj kuhinji. Pomešan sa vinom bio je poznat kao oenogarum, ili sa sirćetom, okigarum, ili pomešan sa medom, meligarum. Garum je bio jedan od trgovačkih specijaliteta u Hispania Baetica.
Na engleskom se garum ranije prevodio kao riblji krastavac. Originalni Vusterširski sos je srodan proizvod jer je fermentisan i sadrži inćune.
Karakteristika Vrednost
Kategorija Začini i pikantni dodaci
Brend Tiparos
Dobavljač Sl color
Namena Uzivanje
Nutritivne informacije proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala
Oblik pakovanja Bočica sa sadržajem
Pol Unisex
Sadržaj pakovanja Tečnost

Ostavi komentar

Slični proizvodi

Koristi se u tradicionalnim indijskim, ajurvedskim, kineskim, japanskim i korejskim lek...
231,00 RSD
Kopa se u podnožju Himalaja i melje se ručno, u cilju očuvanja svih njenih svojstava i ...
255,00 RSD
Takođe je idealan za salate ili kao marinada za meso i ribu. Blaži je od klasičnog sirć...
750,00 RSD
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezan...
790,00 RSD
Autentični tajlandski čili sos koji je majstorski spoj svih začinjenih, slatkih i slani...
575,00 RSD
Savršeno izbalansirani ukus slanog, slatkog i kiselog. Prigodan za sva jela.
615,00 RSD
Može se koristiti u sklopu marinade ili se četkicom zahvati preliv i premaže meso/riba...
1.439,00 RSD
Prirodni prah za želiranje koji se dobija od crvenih morskih algi pod nazivom Gelidium....
615,00 RSD
Ne dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju i mutiraju i u kratkom periodu ih ubija. M...
880,00 RSD
Istraživanja su pokazala da hrana ne gubi svoj ukus i primamljivost čak i ako se sva so...
543,00 RSD
Mala količina šafrana daje svakom jelu divan ukus, boju i aromu, kao na primer, jelima ...
785,00 RSD
Mala količina šafrana daje svakom jelu divan ukus, boju i aromu, kao na primer, jelima ...
215,00 RSD
string(0) ""