Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Tamno susamovo ulje je nerafinisano, devičansko ulje od pečenih semenki susama. Devičansko nerafinisano susamovo ulje zadržava sve zdrave sastojke kojima susamovo seme prirodno obiluje. Razlikuje se od svetlog susamovog ulja po tome što se seme pre ceđenja blago prepeče. Otuda mu tamnija boja i bogatiji ukus i aroma. Sadrži esencijalne masne kiseline, E vitamin, i veliku količinu lecitina koje su u ulju nalazi u vidu lake sluzi a ulju daje izuzetnu stabilnost. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog visoke postojanosti, tako i zbog ukusa.
Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja i neophodne su za normalno funkcionisanje mnogih organa. Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom. Brojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva, i sprečavaju sušenje. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa I ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto devičansko?
Devičansko ulje, kao i hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Razlika je u tome što se kod devičanskih ulja, seme pre ceđenja termički obrađuje. Ovim postupkom se obezbeđuje veća stabilnost ulja, kao i bogatiji ukus.
Blagotvorno dejstvo susamovog ulja je mnogostruko:
• snižava nivo holesterola
• blagotvorno deluje na rad srca i bubrega
• pomaže u regulisanju krvnog pritiska
• blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
• pomaže kod zarastanja rana
• regeneriše kožu i kosu
Način primene:
Može se koristiti kako za prženje, pečenje i brzo dinstanje, tako i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
Nutritivne vrednosti u 100g proizvoda
Energetska vrednost (kJ/kcal) 3747/895
Masti (g)
od toga: 99.48
Zasićene masne kiseline (g) 16.71
Ugljeni hidrati (g)
od toga:
<0.1
šećeri (g) <0.1
Proteini (g) <0.1
So (g) <0.1
Ulje pečenog semena susama 100%
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Ulje i sirće
|
Brend |
Granum food |
Dobavljač |
Suncokret |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Bubreg, Holesterol, Srce |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Staklena flaša |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Ulje |