Novosti
18.11.2021.

Priča o drevnim zrnima

Polba, heljda i proso dolaze iz praistorije

Koliko stvarno znamo o žitaricama? O hlebu?

Zašto su zrna osnova naše ishrane?

Da bi pravilno odgovorili na ova pitanja, moramo se vratiti hiljadama godina unazad u vreme kad je svet još bio mlad. Kada na pra-čoveka nisu uticale reklame i kada je vladalo jednostavno pravilo u ishrani: Jedem ono od čega mi je dobro.

Pra-čovek je do svojih zaključaka dolazio ekspepimentisanjem. Nizom pokušaja... Sve dok nije utvrdio koje mu biljke više, a koje manje, odgovaraju. Takav proces je bio spor. Trajao je generacijama i znanje se prenosilo sa kolena na koleno, ali su rezultati bili precizni. Biljke koje su opstajale i koje je koristilo više generacija uzastopno, su bile pobedonosne. Zdravije.

Iz tog vremena dolaze rečenice:

"Samo da je hleba", "Hleb je izvor života". Pa čak i reč Vitlejem, na hebrejskom znači “kuća hleba”

Bez sumnje, zdrave, dobre i oprobane žitarice su postale izvor života. I to ne zbog marketinških poruka, slogana i lepo dizajniranih pakovanja, već zbog egzaktnih činjenica. Iz tog vremena, iz praistorije, iz vremena pre nove ere, dolaze Drevna zrna: Polba, heljda, proso...

To su ta, zdravija, zrna koja su se koristila u ishrani zdravih i pravih pra-ljudi. Zrna iz poslovica. Zrna koja su izabrana zbog svojih nutritivnih vrednosti, a ne zbog količine prinosa po hektaru. 

Ta i takva Drevna zrna su ponovo na stolu. U obliku brašna, hleba ili pahuljica.

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""