Novosti
18.11.2021.

Priča o drevnim zrnima

Polba, heljda i proso dolaze iz praistorije

Koliko stvarno znamo o žitaricama? O hlebu?

Zašto su zrna osnova naše ishrane?

Da bi pravilno odgovorili na ova pitanja, moramo se vratiti hiljadama godina unazad u vreme kad je svet još bio mlad. Kada na pra-čoveka nisu uticale reklame i kada je vladalo jednostavno pravilo u ishrani: Jedem ono od čega mi je dobro.

Pra-čovek je do svojih zaključaka dolazio ekspepimentisanjem. Nizom pokušaja... Sve dok nije utvrdio koje mu biljke više, a koje manje, odgovaraju. Takav proces je bio spor. Trajao je generacijama i znanje se prenosilo sa kolena na koleno, ali su rezultati bili precizni. Biljke koje su opstajale i koje je koristilo više generacija uzastopno, su bile pobedonosne. Zdravije.

Iz tog vremena dolaze rečenice:

"Samo da je hleba", "Hleb je izvor života". Pa čak i reč Vitlejem, na hebrejskom znači “kuća hleba”

Bez sumnje, zdrave, dobre i oprobane žitarice su postale izvor života. I to ne zbog marketinških poruka, slogana i lepo dizajniranih pakovanja, već zbog egzaktnih činjenica. Iz tog vremena, iz praistorije, iz vremena pre nove ere, dolaze Drevna zrna: Polba, heljda, proso...

To su ta, zdravija, zrna koja su se koristila u ishrani zdravih i pravih pra-ljudi. Zrna iz poslovica. Zrna koja su izabrana zbog svojih nutritivnih vrednosti, a ne zbog količine prinosa po hektaru. 

Ta i takva Drevna zrna su ponovo na stolu. U obliku brašna, hleba ili pahuljica.

Ostavi komentar

Slični članci

string(0) ""